het leven weerspiegeld in het gezicht

Ons gezicht drukt emoties uit, dat weten we allemaal. Maar waar letten we eigenlijk op als we iemand aankijken? We nemen de neurobiologische kenmerken mee voor een korte analyse van het gezicht van pianist Jan Vayne.

De rechterkant van ons gezicht toont de blik die we willen uitdragen naar de buitenwereld. De rationele hersenhelft (cortex) stuurt de rechterkant van het lichaam aan en is voor veel mensen de ‘goede’ kant als ze worden gefotografeerd. De rechterhelft van ons lichaam toont controle over hetgeen we willen tonen of doen en kan bewust worden aangepast aan de omstandigheden. Zoals je  iemand de hand schudt met de rechter, spreekt ook je gezicht controle over het al dan niet aangaan van de interactie met de ander.


Zodra we de linkerhelft van het gezicht bekijken (voor de kijker rechts) zien we 'geleefde' emoties. De linkerkant van ons gezicht toont onze ‘ik’. Het is de emotie die we niet kunnen manipuleren, controleren of veranderen. Deze emoties bouwen we tijdens de duur van ons leven op, ontstaan door spanningen of stress, een echtscheiding of andere moeilijke tijden; het gezicht past zich er langzaam en geleidelijk op aan, zoals ook de openheid van de ogen.

In het algemeen kun je deze emoties in het gezicht beter herkennen bij mensen op wat oudere leeftijd dan bij kinderen die zorgeloos (..en zo hoort het) in het leven staan.

Als je dus wilt zien of je partner, vriend of vriendin moe is, kijk dan  s’avonds eens naar zijn gezicht. Grote kans dat diens linkeroog kleiner is dan het rechter!


© 2016 -  Expertise-centrum voor Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved

Commentaren: 1
  • #1

    Ladawn Diep (donderdag, 02 februari 2017 18:10)


    Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to give it a look. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and outstanding design and style.

Download
ELN Factsheet.pdf
Adobe Acrobat document 2.8 MB
Download
Bodysystemics.pdf
Adobe Acrobat document 5.2 MB
Download
Tarieven.pdf
Adobe Acrobat document 14.7 MB
Download
aanmelden.pdf
Adobe Acrobat document 168.9 KB

Send us your message:

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Copyright © 2020  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved