Knipperen de ogen van de lijsttrekkers tijdens het verkiezingsdebat?

Om te ontdekken of lijsttrekkers hun betoog uit het hoofd hebben geleerd of spontaan zijn is o.m. af te lezen door het knipperen van de ogen. Zodra men actief is (discussie) en nadenken over wat we zeggen knipperen de ogen onophoudelijk. Dit komt doordat de hersenen informatie moet verwerken en vertalen naar woorden waarop de ogen reageren. 

 

Het knipperen van de ogen geeft aan dat we actief nadenken en onze woorden formuleren in het hoofd. Het tegenovergestelde (niet meer knipperen met de ogen)  duidt op een ander cognitief proces: we halen de informatie die we voor ogen hebben uit ons geheugen en sommen deze geconcentreerd op waarbij de ogen weinig knipperen.  

 

Bij een kind kun je dit fenomeen waarnemen zodra het even wegdroomt in haar ‘eigen wereld’. Volwassenen doen dit ook maar minder lang.

Het is voor de meeste mensen moeilijk om geloofwaardig over te komen als je niet gelooft in je eigen woorden. Zodra woorden niet vertalen wat we denken reageert het lichaam die de tegenstrijdigheid op de één of andere manier uit. Dit kan bijvoorbeeld door een hand te verbergen of een opgetrokken schouder maar in feite wordt 'ergens op het lichaam' spanning zichtbaar.  

 

We gaan er vanuit dat de lijsttrekkers de kiezers willen aanspreken en gecoacht zijn om zo goed mogelijk voor de dag te komen. 

Inmiddels hebben de heren ongetwijfeld begrepen dat het onder de knie hebben van een ‘open' lichaamshouding hierbij een grote rol speelt.

 

In het verleden (2010) ging deze coaching wel eens mis.

Van Balkenende tot Cohen, Wilders en Rutte, allen stonden er destijds ongemakkelijk bij en met de handen voor het lichaam gehouden leek eerder het op het wegen van de eigen woorden, ietwat gekunsteld. Het deed denken aan de paus die het 'urbi en orbi’ uitsprak maar dan zonder de zegen erbij.  In dat jaar waren er veel zwevende kiezers, begrijpelijk want als je spontaan bent let je niet op de manier waarop je je handen houdt en ben je 'vrij' om de boodschap over te brengen.

 

Lichaamstaal is iets anders dan gedrag dat is aangeleerd. Lichaamstaal is de reactie van ons denkproces en toont altijd wel op de een of andere manier wat er in ons omgaat. Daarom hoop ik dat iedereen wat minder gecoacht en spontaner is dan in vorige debatten. Hoe spontaner, des te leuker!

Welke politicus kiezers kan overtuigen hangt niet alleen af van zijn verkiezingsprogramma. Het is de combinatie van betoog en non verbale signalen de zijn presentatie de kiezer kan overtuigen.

We gaan het zien!  

©foto: Het Parool

©foto: de TelegraafCopyright © 2017  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved

Klik hier voor het actuele cursusaanbod

Het E.L.N. werkt samen met de Zwitserse Vereniging van Specialisten in Non-Verbale Communicatie en is aangesloten bij het kwaliteitsregister Bodysystemics voor jaarlijkse na-scholing.