Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland


* Master Opleiding Non Verbale Communicatie / lichaamstaal, als discipline verankerd in de neuro- en communicatie-wetenschap. Start: 12 september 2019 in het zalencomplex vd Valk Hotel-Schiphol-A4.

De opleiding beslaat tien 2-daagse lesmodules waarin alle stof wordt behandeld. Voor het eindexamen moet elke cursist ten minste twee weekenden praktijkles in de BS-methodiek hebben gevolgd (niet inbegrepen) welke tijdens de studie-periode worden aangeboden.

Wat kun je doen na je opleiding?

Tijdens de opleiding word je opgeleid in alle facetten van non verbale communicatie waarbij het accent ligt op lichaamstaal. Na twee tot drie jaar studeer je af als deskundige en kun je aan de slag om workshops te geven binnen je eigen organisatie of een eigen onderneming starten. Wat je ook kiest, wij zorgen er voor dat je goed bent voorbereid. Het is een uitgebreide opleiding waarbij we van je verwachten zelf veel research te doen en de lesstof beheerst. Heb jij doorzettingsvermogen en durf je je passie om te zetten in deskundigheid?

INHOUD OPLEIDINGSMODULES 

Module 1: Introductie observatietechniek, methodiek, de standen van het hoofd,  de ogen. Kenmerken van de hoofdhoudingen, werking van de hersenen / topografie lichaam, 24 segmenten van het lichaam, introductie BSM®-methode, kruising van armen en benen t.o.v. omgeving, reacties van de ogen en de culturele verschillen (oogkwadrant).

Module 2: Gebaren. Betekenis en inhoud van beweging van handen, vingers, armen en benen tijdens een gesprek. Logica en interculturele verschillen van gebaren (cerebrale- & diachronische logica, tijd/afstand m.b.t. affiniteit en scepsis). Verplaatsen van objecten of interactie met objecten in de communicatie, betekenis van het verzitten bij onderhandelingen.

Module 3: Gelaatsexpressie, mond- en tong-bewegingen,  autocontact in het gelaat en expressie (Ekman/R. Jack).

Reacties en betekenis van de mond en tong in de communicatie.

Module 4: Rol van de handen in de communicatie

'Auto'-contact m.b.t. de topografie van het lichaam: oorzaak en betekenis van bewegingen van de handen op het lichaam (waar komt de 'jeuk' op het lichaam vandaan?). Betekenis afstand handen t.o.v. het lichaam en de rol van de hand in de haren tijdens een gesprek.

Module 5: Lichamelijke reacties van handen op gezicht en lichaam, vraagstellingstechniek.

Lichamelijke reacties van de handen op het gezicht of lichaam tijdens de communicatie ('auto'-contact), inleiding interview-techniek. Evaluatietoets Niveau A

Module 6: leesmodel emoties (E1-E8), stemgebruik. Indeling van emoties (J. Russell), stemgebruik, lichamelijke reacties, kenmerken van emoties.

Module 7: Emoties. 

Culturele verschillen emoties in het gezicht, de 'handshake', verantwoordelijkheid-gevoelens t.o.v. verdriet, herkennen van depressie in het gelaat en individuele kenmerken gezicht.

Module 8: congruentie & embodiment, authenticiteit en de 

kenmerken in attitude,  aan/afwezigheid tijdens het gesprek, introductie waarheidsvinding. Evaluatietoets niveau B

Module 9: interview-techniek op basis van non verbale indicatoren/BS-methodiek (weekend-sessie).

Praktijk- en  video-analyse, voortgang eindscriptie-onderzoek. 

Module 10: Eind-evaluatie  video-analyse en presentatie onderzoeksresultaten mbt eindscriptie. Evaluatietoets BSM. (weekend-sessie)


De opleiding start jaarlijks in september, de practioner-cursus start op  verzoek bij 3 of meer deelnemers. De duur van de ELN-opleiding duurt gemiddeld 20-30 maanden, al naar gelang het tempo van de cursist.

Om de (empirische) kennis te oefenen en in de praktijk te implementeren heeft elke cursist tijd nodig, vandaar dat de les-modules om de maand worden gegeven. 

De lesstof is volledig onderbouwd en up-to-date gedocumenteerd.

 

Elke les-module bestaat uit 2 aaneengesloten dagen met ieder specifieke onderwerpen, chronologisch onderverdeeld.

Cursisten krijgen toegang tot het BS on-line leer-platform en het ELN media-platform.

 

Het lesprogramma bestaat uit twee delen: module 1 t/m 5 in het eerste jaar bevat de praktische kennis m.b.t. lichamelijke kenmerken en betekenis, afgesloten middels evaluatietoets.

Vanaf het tweede jaar dient de cursiste te starten met zijn onderzoek en eindscriptie. Tijdens dit deel van de studie ontwikkelt de cursist diepgang m.b.t. methodiek, emoties, onderliggende kenmerken en context, congruentie en authenticiteit, nodig om een adequate analyse te kunnen maken.

 

Tijdens het tweede cursusjaar wordt je getraind door buitenlandse experts in Bodysystemics. In twee weekend-sessies komt vraagstelling n.a.v. non verbale signalen in 'live'-situaties aan de orde; een niet te missen onderdeel om je vaardigheid te verdiepen.

 

De studie wordt afgerond met het maken van een uitgebreide, adequate analyse van video-fragmenten en het verdedigen van een degelijk onderbouwde eindscriptie.

 

De lesmodules worden in kleine groepen gegeven op goed bereikbare leslocaties en verzorgd door Gerard Stokkink en/of gespecialiseerde docenten, allen gediplomeerd en gecertificeerd, afkomstig uit de eigen opleiding of Europese zusterorganisaties.Copyright © 2019  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved

Download
ELN Factsheet.pdf
Adobe Acrobat document 2.8 MB
Download
Bodysystemics.pdf
Adobe Acrobat document 5.2 MB
Download
Tarieven.pdf
Adobe Acrobat document 14.6 MB
Download
Aanmelden.pdf
Adobe Acrobat document 166.2 KB

Send a message:

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.