Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland


* Master Opleiding Non Verbale Communicatie / lichaamstaal, als discipline verankerd in de neuro- en communicatie-wetenschap. Start: 12 september 2019 (locatie Amsterdam of zalencomplex vd Valk Hotel-Schiphol-A4).

De opleiding beslaat tien 2-daagse lesmodules waarin alle stof wordt behandeld. Voor het eindexamen moet elke cursist ten minste twee weekenden praktijkles in de methodiek hebben gevolgd (niet inbegrepen in het cursusgeld), welke tijdens de studie-periode worden aangeboden.

Wat kun je doen na je opleiding?

Tijdens de opleiding word je opgeleid in alle facetten van non verbale communicatie waarbij het accent ligt op lichaamstaal. Na twee tot drie jaar studeer je af als deskundige en kun je aan de slag om workshops te geven binnen je eigen organisatie of een eigen onderneming starten. Wat je ook kiest, wij zorgen er voor dat je goed bent voorbereid. Het is een uitgebreide opleiding waarbij we van je verwachten dat je zelf veel research doet en de lesstof beheerst. Heb jij doorzettingsvermogen en durf je je passie om te zetten in deskundigheid?

DATA (OPLEIDING)  2019 - 2020 

De opleiding start op donderdag 12 sept. om 13 u (- 17:30 u)  + vrijdag 13 sept (9:30 - 16:30 u)

De daarop volgende lesmodules (9:30 - 16:30 u) vinden om de 6-8 weken plaats en worden in overleg met de cursisten ingepland.

INHOUD OPLEIDINGSMODULES 

Module 1: Introductie observatietechniek, methodiek, de standen van het hoofd,  de ogen. Kenmerken van de hoofdhoudingen, werking van de hersenen / topografie lichaam, 24 segmenten van het lichaam, introductie BSM®-methode, kruising van armen en benen t.o.v. omgeving, reacties van de ogen en de culturele verschillen (oogkwadrant).

Module 2: Gebaren. Betekenis en inhoud van beweging van handen, vingers, armen en benen tijdens een gesprek. Logica en interculturele verschillen van gebaren (cerebrale- & diachronische logica, tijd/afstand m.b.t. affiniteit en scepsis). Verplaatsen van objecten of interactie met objecten in de communicatie, betekenis van het verzitten bij onderhandelingen.

Module 3: Gelaatsexpressie, mond- en tong-bewegingen,  autocontact in het gelaat en expressie (Ekman/R. Jack).

Reacties en betekenis van de mond en tong in de communicatie.

Module 4: Rol van de handen in de communicatie

'Auto'-contact m.b.t. de topografie van het lichaam: oorzaak en betekenis van bewegingen van de handen op het lichaam (waar komt de 'jeuk' op het lichaam vandaan?). Betekenis afstand handen t.o.v. het lichaam en de rol van de hand in de haren tijdens een gesprek.

Module 5: Lichamelijke reacties van handen op gezicht en lichaam, vraagstellingstechniek.

Lichamelijke reacties van de handen op het gezicht of lichaam tijdens de communicatie ('auto'-contact), inleiding interview-techniek. Evaluatietoets Niveau A

Module 6: leesmodel emoties (E1-E8), stemgebruik. Indeling van emoties (J. Russell), stemgebruik, lichamelijke reacties, kenmerken van emoties.

Module 7: Emoties. 

Culturele verschillen emoties in het gezicht, de 'handshake', verantwoordelijkheid-gevoelens t.o.v. verdriet, herkennen van depressie in het gelaat en individuele kenmerken gezicht.

Module 8: congruentie & embodiment, authenticiteit en de 

kenmerken in attitude,  aan/afwezigheid tijdens het gesprek, introductie waarheidsvinding. Evaluatietoets niveau B

Module 9: interview-techniek op basis van non verbale indicatoren/BS-methodiek (weekend-sessie).

Praktijk- en  video-analyse, voortgang eindscriptie-onderzoek. 

Module 10: Eind-evaluatie  video-analyse en presentatie onderzoeksresultaten mbt eindscriptie. Evaluatietoets BSM. (weekend-sessie)

BodySystemics: de praktijk-weekenden* 

Een tot tweemaal per jaar organiseert ELN een les-weekend  voor cursisten die het BS/ELN certificaat willen behalen en voor oud-cursisten die hun kennis up-to-date willen houden. Deze lesdagen worden gegeven door buitenlandse experts en vinden plaats in het zalencomplex vd Valk Hotel-Schiphol-A4 (gratis Parkeren). De kosten hiervoor bedragen € 450.- (incl. lunch) en worden separaat gefactureerd. 


De ELN-opleiding start elk jaar in september vanaf 3 of meer deelnemers en duurt gemiddeld 20-30 maanden, al naar gelang het tempo van de cursist.

Om de (empirische) kennis te oefenen en in de praktijk te implementeren heb je tijd nodig, vandaar dat de lesmodules om de maand worden gegeven. 

De lesstof is volledig onderbouwd en up-to-date gedocumenteerd.

 

Elke lesmodule bestaat uit 2 aaneengesloten dagen met specifieke onderwerpen en zijn chronologisch onderverdeeld. Cursisten krijgen toegang tot het Bodysystemics on-line leer-platform en ELN media-platform met video- voorbeelden, naslagwerk en documentatie.

 

Het lesprogramma bestaat uit twee delen. Module 1 t/m 5 in het eerste jaar bevat alle praktische kennis m.b.t. lichamelijke kenmerken van lichamelijke communicatie en wordt afgesloten middels evaluatietoets.

In het tweede jaar dient de cursiste te starten met zijn onderzoek en eindscriptie. Tijdens dit deel van de studie ontwikkelt de cursist diepgang m.b.t. methodiek en context, emoties en de  kenmerken van congruentie en authenticiteit welke nodig zijn om een adequate analyse te kunnen maken.

 

* Tijdens je studie wordt je twee weekenden getraind door buitenlandse experts in Bodysystemics, waarbij vraagstelling n.a.v. non verbale signalen in 'live' -situaties aan de orde komt. Deze praktijklessen zijn verplicht voor cursisten die het BS/ELN examen willen behalen. 

De studie wordt afgerond middels uitgebreide, adequate analyse van video-fragmenten en het verdedigen van een degelijk onderbouwde eindscriptie in het Nederlands of de Engelse taal.

 

Lesmodules worden in kleine groepen gegeven op goed bereikbare leslocaties en verzorgd door Gerard Stokkink en/of gespecialiseerde docenten, allen gediplomeerd en gecertificeerd en afkomstig uit de eigen opleiding of  zusterorganisaties uit een Europees land.Copyright © 2019  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved

Download
ELN Factsheet.pdf
Adobe Acrobat document 2.8 MB
Download
Bodysystemics.pdf
Adobe Acrobat document 5.2 MB
Download
Tarieven.pdf
Adobe Acrobat document 14.6 MB
Download
Aanmelden.pdf
Adobe Acrobat document 166.4 KB

Send a message:

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.