Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland


“Kennis van lichaamstaal is binnen elk vakgebied van onschatbare waarde!“

OPLEIDING Start op aanvraag. Lessen zijn tijdens de corona-crisis alleen online te volgen.

Lichaamstaal als speerpunt van studie en als discipline verankerd in de communicatiewetenschappen.

Deze masteropleiding bestaat uit tien 2-daagse lesmodules waarin gedetailleerd wordt ingegaan op alle aspecten van lichaamstaal.

INHOUD

practioner

Module 1: Introductie observatietechniek, methodiek, inhoud en betekenis van hoofdbewegingen en de kenmerken/eigenschappen van de hersenen. 

Module 2: Gebaren. Betekenis en inhoud van gebaren in de context van het gesprek, interculturele verschillen gebaren. Interactie van de handen met objecten en de rol van de handen tijdens een gesprek. 

Module 3: Micro-expressie, mond- en tong-bewegingen, Micro expressies in het gezicht (Ekman/R. Jack). Betekenis van de mond- en tong- reacties tijdens de communicatie.

Module 4: Reacties van handen & benen, oogreacties, verdriet tijdens het gesprek

Kruising armen, benen, betekenis van zitposities (verzitten) tijdens gesprek, reacties van ogen, interactie handen in het haar en de kenmerken van verdriet.

Module 5: Lichamelijke reacties van handen op gezicht en lichaam, vraagstellingstechniek.

Betekenis van ‘auto’-contact: bewegingen van de handen naar gezicht en lichaam en de topografie van het lichaam. Reacties van de handen naar gezicht en/of lichaam tijdens een gesprek. Evaluatietoets opleiding Niveau A

vervolgmodules

De opleiding kan worden vervolgd na het behalen van  de toets niveau A met de modules 6 t/m 10:

Module 6: leesmodel emoties (E1-E8), stemgebruik. 

Leesmodel emoties (E1-E8),  Indeling & kenmerken  emoties (J. Russell), lichamelijke reacties, kenmerken van emoties.

Module 7: Emoties en authenticiteit, introductie waarheidsvinding en congruentie  

Culturele verschillen gebaar en emoties, analyse & authenticiteit, 'handshakes',  Video-analyse

Module 8: congruentie & embodiment

Kenmerken attitude en projectie, presence en afwezigheid in gesprek,  waarheidsvinding. Evaluatietoets niveau B

Module 9 & 10:  Praktijk-weekenden

Module 9: interview-techniek op basis van non verbale indicatoren/BS-methodiek (weekend-sessie)Praktijk- en  video-analyse, voortgang eindscriptie-onderzoek. 

Module 10: Eind-evaluatie  video-analyse en presentatie onderzoeksresultaten mbt eindscriptie. Evaluatietoets BSM. (weekend-sessie)

BodySystemics en de praktijk-weekenden* 

Eén tot twee maal per jaar organiseert ELN een weekend  voor cursisten die het BS/ELN certificaat willen behalen en voor oud-cursisten die hun kennis up-to-date willen houden. Deze lesdagen worden gegeven door buitenlandse experts en vinden plaats in het zalencomplex vd Valk Hotel-Schiphol-A4 (gratis P). De kosten hiervoor worden separaat gefactureerd. 

Download
Lichaamstaal voor de Jeugdzorg.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB

De ELN-opleiding duurt gemiddeld 18-30 maanden, al naar gelang het tempo van de cursist. De lessen worden doorgaans in kleine groepen gegeven, online of op een goed bereikbare lokatie. Om de empirische kennis te oefenen en in de praktijk te implementeren heb je tijd en herhaling nodig, vandaar dat je een betaalde lesmodules later altijd opnieuw gratis kunt bijwonen. 

 

De uitgebreide lesstof is wetenschappelijk onderbouwd en wordt je per pdf toegestuurd.  Tussen de lessen door kun je gebruik maken van het BodySystemics on-line leer-platform om met video-oefenmateriaal te oefenen en naslagwerk te raadplegen.

 

Lesmodules bestaan uit gemiddeld 10-12 uur lesstof, met elk specifieke onderwerpen, chronologisch ingedeeld.  Modules 1 t/m 5 bevat praktische kennis m.b.t. lichamelijke communicatie en wordt afgesloten middels evaluatietoets.

 

Het tweede studiejaar ontwikkelt de cursist diepgang m.b.t. emoties, kenmerken van congruentie en authenticiteit en heeft de methodiek onder de knie. Ook start de cursist met zijn onderzoek en eindscriptie.  

 

ELN nodigt regelmatig buitenlandse experts uit voor specifieke praktijklessen, noodzakelijk voor de eindevaluatie, uitgebreide toets en adequate video-analyse. Het ELN/BS diploma geeft recht tot nascholing. Aansluiting bij de Zwitserse beroepsvereniging van specialisten in non verbale communicatie geeft recht op exclusief gebruik van de BS-methode voor training- en onderwijs doeleinden.Copyright © 2019  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved

Download
ELN Factsheet.pdf
Adobe Acrobat document 2.8 MB
Download
Bodysystemics.pdf
Adobe Acrobat document 5.2 MB
Download
Tarieven.pdf
Adobe Acrobat document 14.6 MB
Download
aanmelden.pdf
Adobe Acrobat document 168.9 KB

Vragen over lichaamstaal of onze tainngen?

Scan de QR-code en stuur ons een bericht !

...of mail ons team!

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Copyright © 2021  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved