Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland


“Kennis van lichaamstaal is binnen elk vakgebied van onschatbare waarde!“

OPLEIDING Start op aanvraag. Lessen zijn tijdens de corona-crisis alleen online te volgen.

Lichaamstaal als speerpunt van studie en als discipline verankerd in de communicatiewetenschappen.

Deze masteropleiding bestaat uit tien 2-daagse lesmodules waarin gedetailleerd wordt ingegaan op alle aspecten van lichaamstaal.

INHOUD

Module 1: Introductie observatietechniek, methodiek, de standen van het hoofd,  de ogen. Kenmerken van de hoofdhoudingen, werking van de hersenen / topografie lichaam, 24 segmenten van het lichaam, introductie BSM®-methode, kruising van armen en benen t.o.v. omgeving, reacties van de ogen en de culturele verschillen (oogkwadrant).

Module 2: Gebaren. Betekenis en inhoud van beweging van handen, vingers, armen en benen tijdens een gesprek. Logica en interculturele verschillen van gebaren (cerebrale- & diachronische logica, tijd/afstand m.b.t. affiniteit en scepsis). Verplaatsen van objecten of interactie met objecten in de communicatie, betekenis van het verzitten bij onderhandelingen.

Module 3: Gelaatsexpressie, mond- en tong-bewegingen,  autocontact in het gelaat en expressie (Ekman/R. Jack).

Reacties en betekenis van de mond en tong in de communicatie.

Module 4: Rol van de handen in de communicatie

'Auto'-contact m.b.t. de topografie van het lichaam: oorzaak en betekenis van bewegingen van de handen op het lichaam (waar komt de 'jeuk' op het lichaam vandaan?). Betekenis afstand handen t.o.v. het lichaam en de rol van de hand in de haren tijdens een gesprek.

Module 5: Lichamelijke reacties van handen op gezicht en lichaam, vraagstellingstechniek.

Lichamelijke reacties van de handen op het gezicht of lichaam tijdens de communicatie ('auto'-contact), inleiding interview-techniek. Evaluatietoets Niveau A

Module 6: leesmodel emoties (E1-E8), stemgebruik. Indeling van emoties (J. Russell), stemgebruik, lichamelijke reacties, kenmerken van emoties.

Module 7: Emoties en cult. verschillen 

Culturele verschillen bij emoties, micro-expressies, 'handshakes', huilen/tranen, indeling 8 categoriën kenmerken emoties, V-analyse

Module 8: congruentie & embodiment, authenticiteit en de 

kenmerken in attitude,  aan/afwezigheid tijdens het gesprek, introductie waarheidsvinding. Evaluatietoets niveau B

Module 9: interview-techniek op basis van non verbale indicatoren/BS-methodiek (weekend-sessie).

Praktijk- en  video-analyse, voortgang eindscriptie-onderzoek. 

Module 10: Eind-evaluatie  video-analyse en presentatie onderzoeksresultaten mbt eindscriptie. Evaluatietoets BSM. (weekend-sessie)

BodySystemics en de praktijk-weekenden* 

Eén tot twee maal per jaar organiseert ELN een weekend  voor cursisten die het BS/ELN certificaat willen behalen en voor oud-cursisten die de kennis up-to-date willen houden. Deze lesdagen worden gegeven door buitenlandse experts en vinden plaats in het zalencomplex vd Valk Hotel-Schiphol-A4 (gratis P). De kosten hiervoor worden separaat gefactureerd. 

Download
Lichaamstaal voor de Jeugdzorg.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB

De ELN-opleiding duurt gemiddeld 18-30 maanden, al naar gelang het tempo van de cursist. De lessen worden doorgaans in kleine groepen gegeven, online of op een goed bereikbare lokatie. Om de empirische kennis te oefenen en in de praktijk te implementeren heb je tijd en herhaling nodig, vandaar dat je een betaalde lesmodules later altijd opnieuw gratis kunt bijwonen. 

 

De uitgebreide lesstof is wetenschappelijk onderbouwd en wordt je per pdf toegestuurd.  Tussen de lessen door kun je gebruik maken van het BodySystemics on-line leer-platform om met video-oefenmateriaal te oefenen en naslagwerk te raadplegen.

 

Lesmodules bestaan uit gemiddeld 10-12 uur lesstof, met elk specifieke onderwerpen, chronologisch ingedeeld.  Modules 1 t/m 5 bevat praktische kennis m.b.t. lichamelijke communicatie en wordt afgesloten middels evaluatietoets.

 

Het tweede studiejaar ontwikkelt de cursist diepgang m.b.t. emoties, kenmerken van congruentie en authenticiteit en heeft de methodiek onder de knie. Ook start de cursist met zijn onderzoek en eindscriptie.  

 

ELN nodigt regelmatig buitenlandse experts uit voor specifieke praktijklessen, noodzakelijk voor de eindevaluatie, uitgebreide toets en adequate video-analyse. Het ELN/BS diploma geeft recht tot nascholing. Aansluiting bij de Zwitserse beroepsvereniging van specialisten in non verbale communicatie geeft recht op exclusief gebruik van de BS-methode voor training- en onderwijs doeleinden.Copyright © 2019  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved

Download
ELN Factsheet.pdf
Adobe Acrobat document 2.8 MB
Download
Bodysystemics.pdf
Adobe Acrobat document 5.2 MB
Download
Tarieven NL.pdf
Adobe Acrobat document 14.6 MB
Download
aanmelden.pdf
Adobe Acrobat document 168.9 KB


Vragen over lichaamstaal of onze tainngen?

Scan de QR-code en stuur ons een Whats'App

...of mail ons team!

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Copyright © 2020  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved