Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland

De Praktijk- & Master opleidingen


LET OP! Lesmodules zijn ook na de pandemie online te volgen. Start jouw cursus wanneer je wilt! 

 

In de lesmodules worden onder meer video's en online beeldmateriaal geanalyseerd. Deelnemers worden verzocht het cursusmateriaal

in pdf-formaat te downloaden via het e-learning-platform om de lesstof in eigen tijd te trainen met behulp van de geïntegreerde praktische en theoretische vragen en video's binnen het systeem.

Praktijkopleiding: reacties van het lichaam in de praktijk

Module 1:

Introductie concepten en observatietechniekmethodiek, inhoud en betekenis van hoofdbewegingen en de kenmerken/eigenschappen van de hersenen. 

Module 2: Gebaren

Betekenis en inhoud van gebaren in de context van het gesprek. De verschillende categorieën, de culturele verschillen en de interactie met objecten tijdens het gesprek. 

Module 3: Micro-expressie van de mond en tong, 

De betekenis van de mond- en tongreacties tijdens de communicatie:  de ingehouden (onuitgesproken) boodschap.

Module 4: Reacties van handen & benen, oogreacties, huilen en de haren.

Kruising armen, benen,  zitposities en het verzitten tijdens gesprek, reacties van ogen, interactie van de hand(en) in het haar, kenmerken van verdriet en de introductie van 'auto'-contact: wanneer de hand naar gezicht of lichaam gaat. Start van de cursist met video-analyse.

Module 5: Reacties van de handen op gezicht en lichaam: observatie en logica van beweging

Betekenis van ‘auto’-contact (jezelf aanraken) tijdens een gesprek. Topografie van het lichaam. Bewegingen van de handen naar gezicht of lichaam nader verklaard.  Evaluatietoets (Niveau A) met certificaat.

Bijzonderheden en kosten

  • MBO/HBO denkniveau gewenst.
  • Lessen worden in corona-tijd alleen online gegeven. Zodra mogelijk weer op lokatie.
  • In de lesmodules worden onder meer video's en online beeldmateriaal geanalyseerd. Deelnemers worden verzocht het cursusmateriaal 

    in pdf-formaat te downloaden via het e-learning-platform om de lesstof in eigen tijd te trainen met behulp van de geïntegreerde praktische en theoretische vragen en video's binnen het systeem.

  • Voor workshops geldt een groepsgrootte van minimaal 6 personen. Kosten: € 295 p/p.  Groepstarief < 20 pers. € 1500
  • Kosten Praktijkopleiding  € 3900. Totaal tien lesdagen, doorgaans op de vrijdagen.
  • Kosten Masteropleiding: € 9800 (online € 7800): 10 lesmodules, per lesmodule gefactureerd. 2 lesdagen per lesmodule, minimaal twintig lesdagen, individueel of in groepsverband.
  • De masteropleiding neemt gemiddeld 18 maanden in beslag; al naar gelang het tempo van de cursist. De opleiding bestaat uit (minimaal twintig lesdagen met gedetailleerde informatie over alle aspecten van lichaamstaal (zie onder). Start in overleg.

De Masteropleiding

Module 1: Introductie concepten en observatietechniek, de methodiek, inhoud en betekenis van de hoofhoudingen, kenmerken en eigenschappen van de hersenen en de gebruikte BSM concepten. 

Module 2: Gebaren. Betekenis en inhoud van gebaren in de context van het gesprek. 4 categorieën, culturele verschillen en de interactie met objecten tijdens het gesprek. 

Module 3: Micro-expressie van de mond en tong, 

De betekenis van de mond- en tongreacties tijdens de communicatie:  de ingehouden (onuitgesproken) boodschap.

Module 4: Reacties van handen & benen, oogreacties, huilen en de hand in het haar.

Kruising van de armen en benen, de zitpositie en de betekenis achter het verzitten tijdens het gesprek. Reacties van de ogen, interactie van de hand(en) in het haar, de kenmerken van (veroorzaakt) verdriet en de introductie van 'auto'-contact:  de hand naar een plek op gezicht of lichaam: de betekenis achter de topografie van het lichaam. Starten van video-analyse.

Module 5: Reacties van de handen op gezicht en lichaam: observatie en logica van beweging

Betekenis van ‘auto’-contact (jezelf aanraken) tijdens een gesprek. Topografie van het lichaam. Bewegingen van de handen naar gezicht of lichaam nader verklaard.  Evaluatietoets Niveau A

Verdieping masteropleiding (2e jaar)

Module 6: Emoties (E1-E8) en stemgebruik. 

Kenmerken van emoties (E1-E8) naar J. Russell

Verdieping van theoretische concepten.

Training in video-analyse.

Module 7: Emoties en authenticiteit

introductie waarheidsvinding    

Culturele verschillen in gebaar en emotie, analyse & authenticiteit, de 'handshake' en gedetailleerde video-analyse.

Module 8: congruentie & embodiment

Kenmerken, attitudes, projectie, presence en afwezigheid van  lichamelijke reacties tijdens een gesprek om waarheidsvinding te betrachten door interviewtechniek op basis van lichaamstaal. 

Evaluatietoets niveau B


De Master (ELN/BSM diploma)

Module 9 & 10:  Praktijk-weekenden

Module 9: interview-techniek op basis van non verbale indicatoren, Bodysystemics*- de methodiek (weekend-sessies*)Praktijk- en  video-analyse, voortgang eindscriptie-onderzoek. 

Module 10: Eind-evaluatie  video-analyse en presentatie onderzoeksresultaten mbt eindscriptie. Evaluatietoets BSM. (weekend-sessie)

Bodysystemics methode in de praktijk* 

Eén tot twee maal per jaar organiseert ELN een weekend  voor cursisten die afstuderen voor het master certificaat en voor oud-cursisten die hun kennis up-to-date willen houden. De lesdagen worden m.m.v. buitenlandse experts gegeven en worden apart gefactureerd.

De ELN-opleiding bestaat uit tien lesmodules (hiernaast beschreven) en duurt gemiddeld anderhalf tot twee jaar, al naar gelang het tempo van de cursist. De lessen worden doorgaans in kleine groepen gegeven, online of op een goed bereikbare lokatie. 

 

Om de empirische kennis te oefenen en in de praktijk te implementeren heb je tijd en herhaling nodig. Vandaar dat je de online lesmodules altijd weer opnieuw (gratis) kunt bijwonen. 

 

De uitgebreide lesstof is wetenschappelijk onderbouwd en krijg je als naslagwerk toegestuurd. Je kunt gebruik maken van het BodySystemics on-line leer-platform om met video-oefenmateriaal te oefenen en naslagwerk te raadplegen.

 

Lesmodules behandelen elk specifieke onderwerpen die chronologisch zijn ingedeeld.

 

Het tweede studiejaar van de opleiding ontwikkelt de cursist diepgang m.b.t. emoties, kenmerken van congruentie en authenticiteit en heeft de methodiek onder de knie. Ook start de cursist met zijn onderzoek t.b.v. eindscriptie.  

 

ELN nodigt regelmatig buitenlandse experts uit voor specifieke praktijklessen (noodzakelijk voor de eindevaluatie met uitgebreide toets en video-analyse). Het ELN/BS diploma geeft recht op nascholing en aansluiting bij de Zwitserse beroepsvereniging van specialisten in non verbale communicatie, wat recht geeft op exclusief gebruik van de BS-methode voor training- en onderwijs doeleinden.Download
Belang van lichaamstaal in de jeugdzorg
Lichaamstaal voor de Jeugdzorg.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB


Copyright © 2022  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved