'Als je doet wat je leuk vindt hoef je nooit een dag in je leven te werken'

oblique©1988
oblique©1988

Vandaar dat ik na de middelbare school mijn wereldreis maakte. In die jaren was Afghanistan een pachtland, Iran had een Sjah en kon je liftend door Iraan tot aan India komen. Ik wilde naar Kathmandu in 1971, niet alleen omdat wat ver is beter is maar ook omdat je als rijpe puber naar jezelf op zoek bent. De verschillen in gebaar, taal, uiterlijk en cultuur trokken me toen al. Terug in Nederland wilde ik niets anders dan in een commune leven en mijn leven vorm geven door te studeren. Het werden 3 studies tegelijkertijd: psychologie, cult.antropologie en Frans . De commune viel eind jaren '70 uitelkaar. Ik raakte verzeild in het destijds florerende experimentele theatercircuit en begon mijn muzikale aspiraties te ontplooien bij de dans- en theatergroep van Shusaku & Dormu Dance. 

In die tijd ontwikkelde ik een passie voor lichaamswerk, lichtontwerp, decor en genoot  met volle teugen van het artiestenleven die me in contact bracht met mensen als Eric Clapton, Ramses Shaffy,  Jango Edwards en Georges Moustaki. 

In ’82 stonden we in het Holland Festival en de jaren daarna tourden we de wereld over. 

Toen Mick Jagger (zanger Rolling Stones) in de zomer van 1982 aan de concertorganisatie MoJo vroeg om een vervanger te zoeken voor de J.Geils band die in het voorprogramma van de Rolling Stones in de Rotterdamse Kuip zou optreden maar door ziekte moest worden vervangen ivm het tijdschema, werden wij benaderd. Jagger vond het een goed idee om een nieuwe, maar totaal onbekende act neer te zetten, en zo gebeurde het dat we opeens voor 60.000 man stonden te spelen. In 20 minuten moest een ‘wonder’ worden volbracht. Ik weet nog dat ik een fel rood jasje scoorde in de van Woustraat omdat ik anders volledig onzichtbaar bleef achter alle keyboards. Met drummer en percussionist Alan "Gunga' Purves dachten we even op slag wereldsterren te worden maar die gedachte was snel weg toen we  het gefluit van de fanatieke Stones-fanaten hoorden die vooraan stonden. Die kwamen niet voor ons.

Veel optredens in Europa en daarbuiten volgden met environment-theatergroepen, mime en dans gezelschappen en later ook met mijn band  ‘Oblique’. Samen met muzikale partner en (Time Bandits-) drummer Tom Bachmann tourden we op grote festivals in Europa, het Roskilde in Denemarken tot in Rome. Rond 1988 begonnen we onze eigen muziekstudio in Amsterdam en werkten aan muziekopdrachten voor TV-documentaires, drama en leaders voor TV en het Journaal. 

Gaandeweg groeide mijn belangstelling voor lichaamstaal, die op beeld zonder geluid betekenis kreeg en om ondersteuning vroeg. Het keer op keer terugspoelen van het beeld om de muziek erbij te componeren boeide me omdat ik wilde weten wat lichaamstaal vertelde. Ik wilde er meer over te weten, maar er bestond  in de '90-er jaren weinig meer dan Paul Ekman’s kennis op dit gebied, wat ik dan ook gretig bestudeerde.

1st Int.Congres Body Language (Italy)
1st Int.Congres Body Language (Italy)

Pas toen ik in 2002 de Canadese fransman Philippe Turchet ontmoette werden veel van mijn vragen over lichaamstaal beantwoord. Hij benaderde lichaamstaal op een empirische manier en gebruikte de neurowetenschappen als basis. Na 5 jaar rondde ik bij hem een studie af en begon zelf onderzoek te doen naar de verschillen tussen westerse en arabische lichaamstaal omdat ik er destijds woonde. Tien jaar later startte ik het keuzevak lichaamstaal voor SPH/MWD-studenten aan de HvA/UvA. In 2016 werd duidelijk dat de volledige studie alleen binnen het Expertisecentrum Lichaamstaal kon worden gerealiseerd. Een samenwerkingsverband met Zwitserse specialisten leverde de open source Bodysystemics op;  een heldere methode over de manier waarop lichaamstaal snel kan worden gedecodeerd.

 

Lichaamstaal als integraal onderdeel van de communicatiewetenschappen

Sindsdien heeft de hechte samenwerking met collega's in het buitenland veel leerzame momenten opgebracht en werk ik vaak samen met passie en plezier om cursisten in Nederland het hoogst haalbare te geven wat er aan kennis en inzicht op het gebied van lichaamstaal bestaat. De groeiende interesse van professionals en organisaties die het belang van lichaamstaal omarmen geeft een extra boost om de stof verder te ontwikkelen; de laatste jaren ook voor Rio's (rechters in opleiding), politie, recherche en douane.

2nd International Congres
2nd International Congres

Ik schrijf en publiceer over lichaamstaal, geef lezingen op universiteiten en workshops binnen organisaties en bedrijfsleven. Onder mijn leiding werd in 2018 het eerste Internationale Congres over Non Verbale Communicatie in Nederland georganiseerd.

Ik ben gedreven om #ouderverstoting bekendheid te geven en werkte mee aan de documentaire 'Verstoten Vaders' (©BNNVARA). Gebrek aan waarheidsvinding in met name de jeugdzorg, alsook valse beschuldigingen zijn broeierige elementen die met kennis van lichaamstaal kunnen worden ontmaskerd is mijn overtuiging.

Creatief zijn en blijven is mijn motto. Passie voor dit werk mijn drijfveer.

 

Dank voor je interesse!

Gerard Stokkink

Download
ELN Factsheet.pdf
Adobe Acrobat document 2.9 MB
Download
Bodysystemics.pdf
Adobe Acrobat document 5.2 MB
Download
Tarieven NL.pdf
Adobe Acrobat document 14.7 MB
Download
aanmelden.pdf
Adobe Acrobat document 171.4 KB

Vragen over lichaamstaal of onze trainingen?

Scan de QR-code en stuur ons een App-bericht! !

...of mail ons!

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Copyright © 2021  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved