Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland


“Kennis van lichaamstaal is binnen elk vakgebied van onschatbare waarde!“

OPLEIDING Start op aanvraag. Lessen zijn ook na de pandemie online te volgen.

Lichaamstaal als speerpunt van studie als discipline verankerd in de communicatiewetenschappen.

De ELN masteropleiding bestaat uit tien 2-daagse lesmodules met gedetailleerde informatie over alle aspecten van lichaamstaal.

INHOUD

Practitioner: module 1 t/m 5

Module 1: Introductie concepten en observatietechniek, methodiek, inhoud en betekenis van hoofdbewegingen en de kenmerken/eigenschappen van de hersenen. 

Module 2: Gebaren. Betekenis en inhoud van gebaren in de context van het gesprek. 4 categorieën gebaren. Culturele verschillen gebaren. Interactie met objecten tijdens een gesprek. 

Module 3: Micro-expressie van de mond- en tong, 

De betekenis van de mond- en tong- reacties tijdens de communicatie:  de ingehouden (onuitgesproken) boodschap.

Module 4: Reacties van handen & benen, oogreacties, huilen en de haren.

Kruising armen, benen,  zitposities en het verzitten tijdens gesprek, reacties van ogen, interactie van de hand(en) in het haar, kenmerken van verdriet en de introductie van 'auto'-contact: wanneer de hand naar gezicht of lichaam gaat. Start van de cursist met video-analyse.

Module 5: Reacties van de handen op gezicht en lichaam: observatie en logica van beweging

Betekenis van ‘auto’-contact (jezelf aanraken) tijdens een gesprek. Topografie van het lichaam. Bewegingen van de handen naar gezicht of lichaam nader verklaard.  Evaluatietoets Niveau A

Deskundigheidsbevordering: module 6 t/m 10

Module 6: Emoties (E1-E8), stemgebruik. 

Kenmerken van emoties (E1-E8) naar J. Russell

Verdieping van theoretische concepten. training in video-analyse

Module 7: Emoties en authenticiteit

introductie waarheidsvinding    

Culturele verschillen in gebaar en emotie, analyse & authenticiteit, 'handshake',  Gedetailleerde video-analyse

Module 8: congruentie & embodiment

Kenmerken, attitudes, projectie, presence en afwezigheid van  lichamelijke reacties tijdens een gesprek om waarheidsvinding te betrachten door interviewtechniek op basis van lichaamstaal. 

Evaluatietoets niveau B

Module 9 & 10:  Praktijk-weekenden

Module 9: interview-techniek op basis van non verbale indicatoren, BS*-methodiek (weekend-sessie*)Praktijk- en  video-analyse, voortgang eindscriptie-onderzoek. 

Module 10: Eind-evaluatie  video-analyse en presentatie onderzoeksresultaten mbt eindscriptie. Evaluatietoets BSM. (weekend-sessie)

Master:  ELN/BS, methodiek + eind thesis

BodySystemics en de BS praktijk-weekenden* 

Eén tot twee maal per jaar organiseert ELN een weekend  voor cursisten die het BS/ELN master certificaat willen behalen en voor oud-cursisten die hun kennis up-to-date willen houden. Deze lesdagen worden gegeven door buitenlandse experts en vinden plaats in het zalencomplex vd Valk Hotel-Schiphol-A4 (gratis P). De kosten hiervoor worden separaat gefactureerd (zie hiervoor de pdf 'tarieven' onderaan de website). 


De ELN-opleiding duurt gemiddeld 18-30 maanden, al naar gelang het tempo van de cursist. De lessen worden doorgaans in kleine groepen gegeven, online of op een goed bereikbare lokatie. Om de empirische kennis te oefenen en in de praktijk te implementeren heb je tijd en herhaling nodig, vandaar dat je een betaalde lesmodules later altijd opnieuw gratis kunt bijwonen. 

 

De uitgebreide lesstof is wetenschappelijk onderbouwd en wordt je per pdf toegestuurd.  Tussen de lessen door kun je gebruik maken van het BodySystemics on-line leer-platform om met video-oefenmateriaal te oefenen en naslagwerk te raadplegen.

 

Lesmodules bestaan uit gemiddeld 10-12 uur lesstof, met elk specifieke onderwerpen, chronologisch ingedeeld.  Modules 1 t/m 5 bevat praktische kennis m.b.t. lichamelijke communicatie en wordt afgesloten middels evaluatietoets.

 

Het tweede studiejaar ontwikkelt de cursist diepgang m.b.t. emoties, kenmerken van congruentie en authenticiteit en heeft de methodiek onder de knie. Ook start de cursist met zijn onderzoek en eindscriptie.  

 

ELN nodigt regelmatig buitenlandse experts uit voor specifieke praktijklessen, noodzakelijk voor de eindevaluatie, uitgebreide toets en adequate video-analyse. Het ELN/BS diploma geeft recht op nascholing. Aansluiting bij de Zwitserse beroepsvereniging van specialisten in non verbale communicatie geeft recht op exclusief gebruik van de BS-methode voor training- en onderwijs doeleinden.

Download
Belang van lichaamstaal in de jeugdzorg
Lichaamstaal voor de Jeugdzorg.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB


Copyright © 2021  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved

Download
ELN Factsheet.pdf
Adobe Acrobat document 2.9 MB
Download
Bodysystemics.pdf
Adobe Acrobat document 5.2 MB
Download
Tarieven NL.pdf
Adobe Acrobat document 14.7 MB
Download
aanmelden.pdf
Adobe Acrobat document 171.4 KB

Vragen over lichaamstaal of onze trainingen?

Scan de QR-code en stuur ons een App-bericht! !

...of mail ons!

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Copyright © 2021  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved