psychopathie oorzaak ouderverstoting?

 

Mogen we het psychopathie noemen? Ontbrekende empathie en gewetensgebrek bij twistzieke ouders bij (vecht-)scheidingen waarbij kinderen worden ingezet als wapen om de andere ouder zo zwaar mogelijk te treffen door de omgang te frustreren is in feite een ernstige vorm van kindermishandeling.

 

Wat kun je als rechter als het kind tijdens een onderhoud aangeeft te worden mishandeld terwijl dit hem/haar door de andere ouder werd ingefluisterd? De meest voor de hand liggende manier is gericht doorvragen waarbij het observeren van lichamelijke reacties (lichaamstaal) van wezenlijk belang is.

Elke ervaring wordt door het lichaam opgeslagen. Als een klap werkelijk werd ontvangen zal het lichaam dit onbewust als vanzelfsprekend reproduceren tijdens het vertellen. Het lichaam weet nog precies uit welke hoek de klap kwam, hoe deze aankwam en wat het deed. Iemand die ten onrechte beweert te zijn geslagen zal dus een beweging maken die er op moet lijken, maar het niet is. Een geoefend oog kan het onderscheid zien, maar waar let je op en wat geeft de doorslag om een nieuwe vraag te stellen?

Lichaamstaal wordt tot op heden niet als bewijs gezien maar is onmiskenbaar een onderdeel van de communicatie. Daar zijn we het allemaal over eens. Waarom dan geen kennis werven op dit gebied? Lichamelijke reacties zijn immers altijd een uiting van onderliggende gedachten en gevoelens. 

Expertise Centrum Lichaamstaal Nederland start dit jaar nieuwe trainingen en een geaccrediteerde opleiding lichaamstaal voor jeugdzorgwerkers, juristen, agogen en andere professionals om de feiten van fictie beter te onderscheiden. (accreditatie: SKJ / CRKBO.

Reactie schrijven

Commentaren: 0
Download
ELN Factsheet.pdf
Adobe Acrobat document 2.8 MB
Download
Bodysystemics.pdf
Adobe Acrobat document 5.2 MB
Download
Tarieven NL.pdf
Adobe Acrobat document 14.6 MB
Download
aanmelden.pdf
Adobe Acrobat document 168.9 KB


Vragen over lichaamstaal of onze tainngen?

Scan de QR-code en stuur ons een Whats'App

...of mail ons team!

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Copyright © 2020  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved