psychopathie oorzaak ouderverstoting?

 

Mogen we het psychopathie noemen? Ontbrekende empathie en gewetensgebrek bij twistzieke ouders bij (vecht-)scheidingen waarbij kinderen worden ingezet als wapen om de andere ouder zo zwaar mogelijk te treffen door de omgang te frustreren is in feite een ernstige vorm van kindermishandeling.

Mensen die aan psychopathie lijden bezitten vaak aanzienlijke manipulatieve vaardigheden waarmee zij zich staande houden. Medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdzorg en andere partijen (inclusief de rechter) hebben niet door dat deze door de wol geverfde oplichters meestal pathalogische leugenaars zijn. Er is meestal bij één ouder sprake van de stoornis, die maar al te vaak over het hoofd wordt gezien. 

De trieste realiteit is dat (familie-)rechters vaak niet in staat zijn om waarheid en fictie te onderscheiden wanneer de verhalen van beide ouders elkaar tegenspreken. Uit onderzoek blijkt dat het vaak moeders zijn die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van ouderverstoting (PAS) door instanties en hulpverleners te manipuleren en hun kinderen te ‘bewerken’ en indoctrineren. Het kind kiest dan al snel moeder’s kant uit pure zelfbescherming door ‘helemaal uit zichzelf’ te zeggen geen contact meer met vader te willen. 

Wat kun je als rechter als het kind tijdens een onderhoud aangeeft te worden mishandeld terwijl dit hem/haar door de andere ouder werd ingefluisterd? De meest voor de hand liggende manier is gericht doorvragen waarbij het observeren van lichamelijke reacties (lichaamstaal) van wezenlijk belang is.

Elke ervaring wordt door het lichaam opgeslagen. Als een klap werkelijk werd ontvangen zal het lichaam dit onbewust als vanzelfsprekend reproduceren tijdens het vertellen. Het lichaam weet nog precies uit welke hoek de klap kwam, hoe deze aankwam en wat het deed. Iemand die ten onrechte beweert te zijn geslagen zal dus een beweging maken die er op moet lijken. Een geoefend oog kan het onderscheid zien, maar waar letten we op bij lichaamstaal en wat geeft de doorslag tot een nieuwe vraag?

Lichaamstaal wordt tot op heden niet als bewijs, noch gezien als onmiskenbaar onderdeel van de (integrale) communicatie erkend, hoewel iedereen het belang onderschrijft. Emoties vinden via lichamelijke reacties immers altijd een weg om uiting te geven aan onderliggende gedachten en gevoelens. 

Expertise Centrum Lichaamstaal Nederland start dit jaar nieuwe trainingen en een geaccrediteerde opleiding lichaamstaal voor jeugdzorgwerkers, juristen, agogen en andere professionals om de feiten van fictie beter te onderscheiden. (accreditatie: SKJ / CRKBO.

Reactie schrijven

Commentaren: 0
Download
ELN Factsheet.pdf
Adobe Acrobat document 2.8 MB
Download
Bodysystemics.pdf
Adobe Acrobat document 5.2 MB
Download
Tarieven.pdf
Adobe Acrobat document 14.7 MB
Download
aanmelden.pdf
Adobe Acrobat document 168.9 KB

Send us your message:

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Copyright © 2020  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved