Lichaamstaal in crisistijd

Sommige journalisten bellen ons tijdens de corona-crisis met de vraag  wat wij bij Expertisecentrum  Lichaamstaal zien bij de lichaamstaal van Rutte of andere belangrijke personen zoals koning Willem Alexander. " Stralen ze leiderschap uit en wat zien jullie nog meer? " Zowel bij de historische toespraak van premier Rutte over de aanpak van de crisis maandag jl,  als tijdens de toespraak van de koning vandaag, zagen we de handen over elkaar op tafel liggen. Wat betekent dit?

 

De rechterhand rust op de linkerhand of andersom.

De rechterhand gebruiken we als onze 'naar buiten gerichte' hand: we doen hier alles mee om de ander duidelijk te maken wat we hem willen laten weten. De linkerhand vertaalt de persoonlijke emotie. We gebruiken deze hand bij spontane acties.

Als we praten met de rechterhand op de linkerhand, betekent dit dat wij onze emoties controleren: de ratio heeft voorrang op onze gevoelens. De linkerhand bedenkt de rechter:  controle over wat we zeggen. We zijn in dit geval spontaan met wat we zeggen.

Handen en benen reageren instinctief.

Onze handen werken net als in de dierenwereld. Verbonden met het reptiele brein bewegen we de handen direct, zonder erbij na te denken. 

Neem een voorbeeld : wat doe je als tijdens je kampeervakantie in Canada een beer op je af komt?

Blijf je dan staan en denk je dat die beer er gevaarlijk uit ziet? Of zorg je dat je weg bent om je later te realiseren dat het gevaar dichtbij was...

 

Sprekers geven concrete informatie met hun handen. Zonder bewust te zijn van de manier waarop,  bewegen de handen en komen samen in diverse configuraties: in biddende vorm of met vingertoppen tegen elkaar, een hand op de andere, etc. etc.

Iedere configuratie heeft zijn eigen betekenis, gerelateerd aan de context (zoals gesprek of toespraak).

We konden waarnemen dat beide heren zich authentiek opstelden en geen aangeleerd gedrag vertoonden. Onnatuurlijk gedrag zie je vaak bij sprekers die mediatrainingen hebben gevolgd. Lichaamstaal en gedrag zijn nou eenmaal twee verschillende dingen.

Beide speeches hadden een veel betere impact bij de kijker omdat de communicatie transparant was. Bij premier Rutte en koning Willem-Alexander zien we qua lichaamstaal meer dan alleen de handen bewegen, maar daarover een andere keer.

 

© Gérard Stokkink

Reactie schrijven

Commentaren: 0