· 

De handen zijn als tentakels van de hersenen

De handen dragen bij tot verspreiding van het Coronavirus. Maar praten is moeilijk zonder onze handen te gebruiken!  Een goede reden dus om mondmaskers te dragen.

"Covid-19 wordt via de lucht verspreid, maar voor een groot deel ook door handmatig contact". Aanraking van neus, ogen of mond geven het virus ingang tot het lichaam. Maar volledig stoppen met de handen naar het gezicht brengen kan nu eenmaal niet; simpelweg doordat aanraken van ons gezicht door onze hersenen als noodzaak wordt gevoeld. We raken ons gezicht gemiddeld meer dan 20 keer per uur aan!

Waarom eigenlijk?


Emoties veroorzaken een heel korte jeuk op het hoofd of lichaam (*) die we verlossen door op die plek met de hand te krabben. Dit ontspant de achterliggende emotie en kalmeert tegelijkertijd dat deel in de hersenen wat betrokken is bij beloning. Dit verklaart waarom krabben zo’n opluchting geeft, ook als we de dingen soms niet benoemen.

 

Als apen geïsoleerd leven, krabben ze zich minder dan wanneer ze in een groep leven. In hun natuurlijke omgeving veroorzaken geluiden van rivaliserende groepen jeuk die wijst op spanning (stress); een negatieve emotie.

Als we de handen naar het gezicht brengen om na te denken of ons te concentreren, gebruiken we de linker- en/of rechterhand. Aangezien die beweging spontaan plaatsvindt is het vaak al te laat om erover na te denken omdat het al gebeurd is vóórdat je je ervan bewust bent.

 

Zo kan het coronavirus vrij gemakkelijk toeslaan. Als we ontroerd zijn of nadenken gaan de handen naar het gezicht. En dat helpt het virus.

De handen raken het gezicht aan zonder dat we er ons er bewust van zijn. Een mondkapje dragen geeft hier een goed bescherming voor!

 

Bronnen:

(*) Kimura, D. « The neural basis of gesture », Whitaker , H. & Harry A. Studies in neurolinguistics, vol. 2, Academic Press, 1976, p. 145- 156.(4) Cyrulnik, B (2002)  Un merveilleux malheur, Odile Jacob, Paris

Reactie schrijven

Commentaren: 0