· 

Hoeveel procent van onze communicatie bestaat uit lichaamstaal?

Albert Mehrabian, emeritus-hoogleraar psychologie aan de Amerikaanse universiteit UCLA in Los Angeles, publiceerde in 1971 een studie over het belang van non verbale communicatie. Nog steeds worden zijn inzichten geciteerd en gebruikt in presentaties: 7% woord, 38% stemgebruik en 55% lichaamstaal. Maar als we er goed over nadenken, komen we tot een andere conclusie.

Laten we de percentages van Mehrabian eens anders benaderen.

Wanneer we in gesprek zijn, is lichaamstaal integraal onderdeel van de communicatie en beïnvloedt onbewust het gesprek. Niemand zal ontkennen dat lichaamstaal ons denken beïnvloedt, maar zal het gesproken woord belangrijker vinden. Lichaamstaal heeft echter belangrijke invloed op de communicatie doordat we signalen (lees: gedachten) zien die de ander niet uitspreekt. We zien wanneer de ander twijfelt of anders gaat zitten in zijn stoel, en we zien wanneer de ander zich krabt op een plek die ogenschijnlijk geen verband heeft met het onderwerp van gesprek. Lichaamstaal is op alle fronten aanwezig; inhoudelijk duidelijke taal.

Als je op je veertigste per dag gemiddeld 6 uur in gesprek bent, heb je dus al ruim 40.000 uur naar de lichaamstaal van anderen gekeken.

Dat is zowat 5 jaar!  Jaren die we hebben gebruikt om te zien of de ander naar ons luisterde en ons begreep, het met ons eens was of wanneer hij ook wat wilde zeggen. Allemaal momenten waarin gedachten door lichaamstaal werden bepaald.

 

Daarbij komt dat, wanneer je gesprekspartner naar je luistert, hij de helft van de tijd zwijgt en naar jouw lichaamstaal kijkt; en jij doet hetzelfde. Zo zie je het bijvoorbeeld gebeuren wanneer de ander afhaakt tijdens het gesprek. Bewegingen van het lichaam (lees: lichaamstaal) veranderen consequent mee met gedachten, waardoor ook de manier waarop we ons uitdrukken met stem (toon, timbre, volume, intonatie) en het woordgebruik voortdurend veranderen.

 

Kennis van lichaamstaal helpt je om meer uit de communicatie te halen doordat je je vraagstelling kunt aanpassen en het gesprek naar een ander/diepgaander niveau kunt tillen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0