Leugendetectie

Of we ons ervan bewust zijn of niet, elke dag vertellen we wel een leugen(tje), groot of klein! Wat gebeurt er in onze hersenen als we moedwillig liegen en hoe kun je zien dat iemand je iets op de mouw spelt…?

Wat gaat er om in je hoofd als je liegt?


Doorgewinterde leugenaars

Bij notoire leugenaars (deze doen dit zó regelmatig dat ze het zelf nauwelijks door hebben) bevat de prefrontale cortex tot 26% meer witte vloeistof, nodig om verbinding te kunnen maken met andere delen in de hersenen zodat niet beleefde ervaringen beter worden gekoppeld.


leugendetector

De leugendetector meet activiteit in het limbische systeem en geeft de angst weer die de persoon ervaart. Maar de leugendetector kan gemakkelijk voor de gek worden gehouden zodra je overmatig kalm bent of je overdreven bang gedraagt. De test is dan ook vaak ongeschikt als het gaat om waarheidsvinding.

 

Lichaamstaal geeft nauwkeurige informatie.

Oogbewegingen geven aan welk gebied van de hersenen actief is.

De kijkrichting geeft aan of iemand een verhaal verzint of zich daadwerkelijk iets herinnert.

We gebruiken hiervoor het. ‘oogkwadrant’: cognitief (ogen omhoog) en emotioneel (naar beneden) geeft deze informatie. Naar links (verleden) en rechts (toekomst) worden bepaald door de cultuur..

 

De frontale- en neocortex bevatten intelligentie en kunnen de waarheid gemakkelijk manipuleren.  De neocortex (zintuigelijke waarneming) zorgt ervoor dat je lichaam niet bewust reageert.

Deze gedachteloze uitingen van het lichaam zijn eerlijk en geven oprechte gevoelens weer, of deze waarheid is of niet (...!) 

 

De voeten geven aan hoe we in de ruimte staan.

Zonder erbij na te denken geeft richting, de stand of onderling contact van de voeten onbewust signalen die worden bepaald door de omgeving en onderlinge relatie (met wie we in gesprek zijn).

 

De schouders. Het spreekwoord: “een last op de schouder nemen” kennen we allemaal.

Zodra we liegen heeft de schouder(s) de eigenschap om spanning te tonen waarbij de hand soms tussenbeide komt om de ‘last’ te verlichten.

Zodra de hand naar hals, schouder of elders op het lichaam gaat spreken we van een ‘micro-movement’.  Zelfs het wegkloppen van een ‘vuiltje’ op de kleding of het rechttrekken van stropdas zijn uitingen van onuitgesproken gedachten (onderdrukte emoties).


Copyright © 2016  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved

Download
ELN Brochure.pdf
Adobe Acrobat document 757.1 KB
Download
Opleiding (algemeen).pdf
Adobe Acrobat document 73.6 KB
Download
aanmeldingsformulier.pdf
Adobe Acrobat document 98.3 KB