Love Beats Money

De ING lanceerde vandaag het filmpje 'Love Beats Money' waarin vriendschap en geld een rol spelen. Authentieke verhalen van echte, niet acterende mensen bol van emoties. Het filmpje stelt ons in de gelegenheid om de emoties in het gezicht wat nader te bekijken waarbij vooral de mondbewegingen ons opviel. 

 

Hoeveel is vriendschap je waard begint de eerste 4 seconden met een diepe zucht, een diepe slik en verdriet maar we weten inmiddels dat non verbale uitingen pas interessant zijn wanneer we ze in de context zien of wanneer iemand in gesprek is. Emotionele reacties krijgen in dit geval betekenis wanneer men elkaar kan zien en spreken via het tv-scherm.

 

Zoals elders in dit blog gemeld zijn onze gezichtshelften verschillend.  Een totaal symmetrisch gezicht kom je nooit tegen, niet in de laatste plaats omdat het lichaam co-lateraal door de hersenen wordt gestuurd en de linkerhersenhelft anders in elkaar steekt dan de rechter en ook nog eens andere eigenschappen bezit.

 

Ons lichaam vertaalt emoties op geheel eigen wijze.

De rechterkant van het gezicht en het contact met de buitenwereld: hoe we gezien willen worden.

Wanneer negatieve emoties op de ander worden geprojecteerd of geassocieerd  'spreekt' de rechterkant van ons gezicht. 

 

De linkerkant van ons gezicht toont ons de ware 'ik' met emoties die er door de jaren zijn ingesleten.  (Voorbeeld: als je moe bent en wilt gaan slapen kijk eens in de spiegel om te ontdekken welk oog kleiner is. Moeheid zal je linkeroog doen sluiten). Vraag maar eens aan je tandarts aan welke kant hij de meeste kiezen trekt bij mensen die lange tijd met stress te maken hebben. Hij zal zonder twijfel de linkerkaak aanwijzen. 

De mond trekt naar rechts wanneer de emotie op de ander is gericht. Dit proces is niet te beïnvloeden en gebeurt spontaan, onbewust (in het filmpje met gesloten mond: woorden komen niet). 

De omhoog krullende mondhoek toont positieve emoties terwijl de horizontale mondhoek rigiditeit vertaalt. Een naar beneden krullende rechter mondhoek heeft met de ander te maken en is altijd negatief.


 

Mond naar rechts getrokken: 

agressie op de ander gericht

 

Mond naar links getrokken:

 op zichzelf betrokken emotie


Het lichaam reageert op wat er om ons heen gebeurt vóórdat we er erg in hebben. Of we nou aan tafel zitten of staan; er zit logica in de manier waarop we lichaamstaal  kunnen interpreteren maar we zijn het door de eeuwen heen een beetje verleerd is de redenatie.  

 

Lichaamstaal is emotie die door oncontroleerbare bewegingen wordt geuit. Ook de koning of doorgewinterde diplomaat kan er niet omheen, hoe nuchter of zakelijk ook.  We kunnen niet communiceren zonder emotie. 

Emoties zijn lichamelijke toestanden die we kunnen waarnemen, meten en die we kunnen leren interpreteren. 

 

Lichaamstaal is naast andere non verbale signalen zoals stemgebruik, kleding of afstand veruit de meest directe en transparante manier waarop de mens communiceert en waar we ons lang niet altijd van bewust (kunnen) zijn.  Gelukkig maar!

© Gerard Stokkink is hoofddocent ELN

Reactie schrijven

Commentaren: 0