Analyse: wat we de ander op de mouw willen spellen.

 

Een schim.. of: wat we de ander op de mouw willen spellen.

 

Een ‘schim’ (‘chimère’ in het Frans) is een fenomeen waar we dagelijks mee te maken krijgen zonder dat we het doorhebben of nog vaker: we zijn niet zeker òf we hem wel hebben gezien!  Een  'schim' is een korte emotie in het gezicht die tegengesteld is aan de getoonde emotie.  Hij is er, maar ook niet. Hij was er slechts om je om de tuin te leiden.

 

Een schim duurt erg kort (1/10 sec). Je kunt het vergelijken met een micro-expressie.  Hij komt tevoorschijn wanneer we van binnen tegengestelde gevoelens hebben. De bovenliggende (voorgestelde) emotie is een andere. We willen ons graag anders doen overkomen dan wat we van binnen voelen. 

Mensen die de ander om de tuin willen leiden, of : zoals de RTL-serie ‘Zuidas’ ons wil doen geloven 'een advocaat houd zijn emoties onder controle’, zullen teleurgesteld zijn dat emoties hoe dan ook een weg vinden om zich te uiten. Het lichaam kan niet liegen!  Maar kijk vooral naar de serie waarin geen enkele zin zonder emotie zal worden uitgesproken (maar dat terzijde ;-).

 

We kunnen emoties nooit helemaal verbergen ook al proberen we nog zo hard ons best.

Onze ogen nemen vliegensvlug informatie waar die door de hersenen razendsnel wordt verwerkt.  

Een ‘schim’ mag dan wel amper zichtbaar zijn en direct verdampen, we kunnen hem waarnemen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0