Kunnen mensen gezichtsuitdrukkingen controleren?

Gezichtsuitdrukkingen zijn een belangrijk onderdeel van menselijke communicatie en spelen een cruciale rol in het uiten van emoties waardoor informatie tussen individuen snel kan worden overgedragen. Gezichtsuitdrukkingen kunnen zowel vrijwillig als emotioneel worden gecontroleerd. Recente studies bij mensen en primaten laten zien dat motorische controle van gezichtsuitdrukkingen een verdeelde en neurale representatie geeft. Ten minste vijf corticale gebieden op de mediale en laterale aspecten van elke hersenhelft zijn betrokken: de primaire motorische cortex, de ventrale laterale pre-motorische cortex, het aanvullende motorische gebied op de mediale wand van de neus, de rostrale en de caudale cingulate cortex, de voorkant van de hersenen.

Studieresultaten bij mensen en primaten suggereren dat bewegingen in het bovenste deel van het gezicht bilateraal worden gecontroleerd, het onderste deel voornamelijk contra-lateraal, wat bijvoorbeeld verklaart dat we de wenkbrauwen bewust kunnen sturen maar onze mondhoeken niet. Bovendien zijn zowel de primaire motorische cortex als de ventrale laterale pre-motorische cortex en het aanvullende motorische gebied essentieel voor vrijwillige controle van gezichtsuitdrukkingen. In tegenstelling hiermee zijn de cingulate corticale gebieden, die onderdeel van het limbisch systeem zijn, belangrijk voor de expressie van emoties op het gezicht omdat ze input krijgen van het limbische systeem waar emoties herbergen.

Bron: S.M.Courtney, L. G. Ungerleider, K.Keil & J.Haxby: functional brain imaging, National Institute of Health, Bethesda, Maryland.
B.Knutson, J. Taylor,  M. Kaufman,1 R.Peterson,  G.Glover:  Departments of Psychology, Statistics & Radiology, Stanford University, California.

Copyright © 2018  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved

Reactie schrijven

Commentaren: 0