Is psychopathie of narcisme bij ouderverstoting een gegeven of vooroordeel?

Bij ouderverstoting hoor je vaak dat een van de ouders een persoonlijkheidsstoornis of psychische stoornis heeft zoals borderline, narcist of psychopaat. Deze ouder doet er alles aan om het kind van negatieve, vaak valse informatie te voorzien om het kind voor zich alleen te winnen. Ouderverstoting komt alleen voor als de verzorgende ouder de omgang van de kinderen voor langere tijd blokkeert waardoor onthechting cq vervreemding ontstaat; het ultieme doel van de psychopaat, die vooral uit is op het verwoesten van de band van 'zijn' kind en de andere ouder.

Dit betekent niet alleen dat zij het kind misbruiken om van de andere ouder te 'winnen' maar schatten zichzelf ook in als 'betere' ouder.  Omdat de verstoten ouder geen tegengas kan geven op de negatieve input van de narcist zal het kind zich afkeurenswaardig gaan uiten over deze ouder in de voor hem verloren strijd.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen deelden in 2016 een artikel in Social Cognitive and Affective Neuroscience waarin ze concluderen dat het beloningscentrum in het brein (ventraal s­triatum) bij psychopaten sterker wordt geactiveerd dan bij mensen zonder psychopathische trekken. Psychopaten zijn dan ook altijd narcistisch en vooral gericht op beloning en eigen gewin. Ze kunnen dan ook geen relaties in stand houden en danken psychologische stabiliteit aan hun charme, intelligentie en gebrek aan angst. 

Een psychopaat ziet er op het eerste gezicht normaal uit en presenteert zichzelf als iemand die te vertrouwen is. Sociaal hoogbegaafd weet de psychopaat als geen ander hoe zij mensen om zich heen met charme of charisma kunnen beïnvloeden en manipuleren. Psychopathie zit deels in de genen. 

Als je wat verder kijkt zie je een  groot gebrek aan empathie en gekunsteld gedrag waarachter dieptrieste krachten schuilen; in veel gevallen genetisch bepaald of voortkomend uit een ernstig beschadigde jeugd, waar ook culturele achtergrond invloed op kan hebben gehad.

 

In gesprek over heftige gebeurtenissen zie je bij hen geen emotie op het gezicht, waar gezonde mensen die van nature wel tonen. Psychopaten domineren en manipuleren hun kinderen en omgeving met maar één doel: de mensen die ze wantrouwen verwoesten, wat vaak met een flinke dosis lef op geraffineerd gemene wijze gebeurt bij gebrek aan empathie voor de slachtoffers . 

nb: De mannelijke psychopaat zal zijn superioriteit makkelijker in het openbaar uiten dan zijn vrouwelijke variant. Een vrouwelijke psychopaat is stiekem en relationeel ingesteld; ze lacht je recht in je gezicht terwijl de onderliggende emoties verborgen worden gehouden waarbij subtiele spanning in het gezicht en lichaam zichtbaar is. 

 

Als je een psychopaat in je leven hebt kun je het beste afstand nemen en zijn spel niet meespelen. Door je bij de feiten te houden en niet mee te gaan in roddels of overtuiging verlies je jezelf niet in het web van de psychopaat. Neem niets zomaar van ze aan en laat je vooral niet intimideren.  En als dat alles niet lukt: wegrennen!

bronnen:

Prof. David Bernstein  (Maastricht 2012) : Forensic Psychotherapy, International Journal of Forensic Mental Health.

Christopher Patrick a.m. (2009) : Developmental origins of disinhibition, boldness, and meanness in Psychopathology

Harvey Cleckley (1941): The Mask of Sanity. An Attempt to clarify some issues about the so-called psychopathic personality. 

tags: #psychopathie #oudervervreemding #ouderverstoting #PAS #narcisme 

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Aad van kints (dinsdag, 07 april 2020 02:14)

  Hellemaal mee eens deze stelling en veel mensen ook maar word niks tegen gedaan.

 • #2

  Pietje Puk (vrijdag, 17 april 2020 19:25)

  En als de buurman nou een psychopaat blijkt te zijn en het op jou heeft gemunt?

 • #3

  Zwarte Piet vrouw (maandag, 28 december 2020 12:42)

  Ook kinderen kunnen psychopaten zijn. Het is erfelijk.

 • #4

  Jess (dinsdag, 03 januari 2023 11:48)

  Helaas kom je er soms pas laat achter waar je mee te maken hebt. Belangrijk is om je heel goed in te lezen over de manipulatietechnieken waar ze gebruik van maken. Heel belangrijk is het om manipulatie te herkennen, begrijpen en doorzien, zodat je je ertegen kan weren. Als je dit niet doet zal je er helaas vaak slachtoffer van zijn.

 • #5

  Uma Hendrickx (zondag, 18 februari 2024 19:10)

  Wat doe je als de psychopaten in je zaak, de ouders van een vriend zijn en dat deze zijn aangesteld als pleeggezin? Bij mij en mijn zoontje gaat het niet over mama, papa en kind. Er zijn nog andere mensen bij betrokken die letterlijk voor hun eigen behoefte mijn kind hebben afgepakt.

  Dit kan ook door andere mensen worden gedaan.