Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland

De Praktijk- & Master opleidingen


LET OP! Lesmodules worden zowel online als op lokatie gegeven. Start jouw cursus wanneer je wilt! 

 

Het cursusmateriaal kan in pdf-formaat gedownload worden via ons e-learning-platform.

De lesstof met video’s, praktische en theoretische vragen kan via dit systeem worden bestudeerd.

De Praktijkopleiding: betekenis achter onbewuste reacties van het lichaam

Module 1:

Introductie concepten en observatietechniekmethodiek, inhoud en betekenis van de bewegingen van het hoofd en de kenmerken/eigenschappen van de hersenen. 

Module 2: Gebaren

Betekenis en inhoud van gebaren in hun context (zoals een gesprek).

De categorieën, culturele verschillen en de interactie met objecten tijdens een gesprek. 

Module 3: Micro-expressie van de mond en tong, 

De betekenis van de mond- en tong-reacties tijdens de communicatie:  de onuitgesproken boodschap vertaald naar concrete informatie.

Module 4: Reacties van handen & benen, betekenis van zitposities en oogreacties tijdens een gesprek. Betekenis achter de hand(en) in het haar.

Kruising armen, benen,  zitposities en de betekenis achter het verzitten tijdens een gesprek, reacties van ogen, interactie van de hand(en) in het haar. De betekenis van de handen bij verdriet en introductie van het 'auto'-contact: de betekenis achter bewegingen van de hand naar gezicht of lichaam. Start van video-analyse door de cursist.

Module 5: Reacties van de handen op gezicht en lichaam: de logica achter de beweging en de techniek achter de observatie.

Betekenis achter het ‘auto’-contact': jezelf aanraken tijdens het gesprek. De ‘topografie' van het lichaam: bewegingen van de hand(en) naar/op het gezicht of lichaam nader verklaard.  Evaluatietoets (Niveau A) met certificaat.

Bijzonderheden

  • MBO/HBO denkniveau gewenst/aanbevolen.
  • Lessen worden online of op lokatie gegeven.
  • Tijdens de lesmodules worden video's en online beeldmateriaal geanalyseerd. Deelnemers worden verzocht het cursusmateriaal te downloaden via het e-learning-platform en de lesstof in eigen tijd te trainen met behulp van de geïntegreerde video's met vragen binnen het systeem.

Tarieven per 1 september 2023

Voor workshops geldt een groepsgrootte van minimaal 6 personen. 

  • Praktijkopleiding: 30 lesuren, kosten €2400
  • Masteropleiding:   24 -30 lesdagen. kosten €7200

ELN is vrijgesteld van BTW 

 


De  Masteropleiding (module 1 t/m 10)

Module 1: Introductiemodule met de concepten en observatietechniek:  kenmerken en eigenschappen van de hersenen en de uitwerking door het lichaam. De methodiek, de betekenis van de hoofd-houdingen. Echt en vals ‘nee’-schudden van het hoofd.

De armen en benen: analytisch en systemisch.

Module 2: Gebaren. Betekenis en inhoud van gebaren tijdens een gesprek. Indeling van gebaren en culturele verschillen en de interactie met objecten tijdens een gesprek (glas, kleding, etc). 

Module 3: Micro-expressies van de mond en tong, 

De betekenis van de mond- en tong reacties tijdens de communicatie:  de ingehouden en onuitgesproken) boodschap.

Module 4: Reacties van handen & benen, oogreacties, huilen en de hand in het haar.

Kruising van de armen en benen, de zitpositie en de betekenis achter het verzitten tijdens het gesprek. Reacties van de ogen, interactie van de hand(en) in het haar, de kenmerken van (veroorzaakt) verdriet en de introductie van 'auto'-contact:  de hand naar een plek op gezicht of lichaam: de betekenis achter de topografie van het lichaam. Starten van video-analyse.

Module 5: Reacties van de handen op gezicht en lichaam: observatie en logica van beweging

Betekenis van ‘auto’-contact (jezelf aanraken) tijdens een gesprek. Topografie van het lichaam. Bewegingen van de handen naar gezicht of lichaam nader verklaard.  Evaluatietoets Niveau 1 (A)

Module 6: Emoties (E1-E8) en stemgebruik. 

De kenmerken en het categoriseren van emoties (E1-E8) naar J. Russell. Verdieping van de theoretische concepten en training in video-analyse.

Module 7: Emoties, authenticiteit en waarheidsvinding    

Culturele verschillen lichaamstaal, states of mind, authenticiteit en gedetailleerde video-analyse waarheidsvinding.

Module 8: congruentie & embodiment

Kenmerken, attitudes, projectie, aan- en afwezigheid van  lichamelijke reacties tijdens een gesprek met interviewtechniek op basis van lichaamstaal. 

Module 9: interview-techniek op basis van non verbale indicatoren, Bodysystemics*- de methodiek (weekend-sessies*)Praktijk- en  video-analyse, voortgang eindscriptie-onderzoek.  Evaluatietoets niveau 2 (B)

Module 10: Praktijk evaluatie (weekend-sessie) met ‘live’ analyse, video-analyse en evaluatie van het onderzoek van de eindscriptie. 

Module 11: evaluatie video-analyse en presentatie onderzoeksresultaten eindscriptie.

Module 12: Eind-evaluatie  Examen Video-analyse en Evaluatie proefschrift incl.  BSM-toets.

Master  (ELN/BSM diploma)

Bodysystemics als methode is open ‘source’ voor iedereen! 

Eénmaal in de 2 jaar organiseert ELN een weekend met buitenlandse experts in Bodysystemics voor belangstellenden en (oud-) cursisten.


De ELN-opleiding bestaat uit tien lesmodules (hiernaast beschreven) welke om de week of om de maand gevolgd kunnen worden, al naar gelang het tempo van de cursist. De lessen worden doorgaans in kleine groepen gegeven, online of op een goed bereikbare lokatie. 

 

Om de empirische kennis te oefenen en in de praktijk te implementeren heb je tijd en (de kracht van) herhaling nodig. Vandaar dat je de (online)  lesmodules altijd weer opnieuw gratis kunt bijwonen als je de betreffende lesmodule al hebt betaald. 

 

De uitgebreide lesstof is wetenschappelijk onderbouwd en krijg je als naslagwerk toegestuurd. Je kunt gebruik maken van het BodySystemics on-line leer-platform om de lesstof te herhalen, met video’s te oefenen en naslagwerk te raadplegen.

 

Iedere lesmodule behandelt specifieke onderwerpen, chronologisch  ingedeeld.

 

Het tweede deel van de opleiding (na module 5) ontwikkelt de cursist diepgang m.b.t. emoties, kenmerken van congruentie en authenticiteit en heeft de methodiek onder de knie. Ook start de cursist met zijn onderzoek en eindscriptie (proefschrift).  

 

ELN nodigt regelmatig buitenlandse experts uit voor specifieke praktijklessen die noodzakelijk zijn voor de eind-evaluatie, waarin een uitgebreide toets en video-analyse.

Het ELN/BS diploma geeft recht op nascholing en aansluiting bij de Zwitserse beroepsvereniging van specialisten in non verbale communicatie, wat recht geeft op exclusief gebruik van de BS-methode voor training- en onderwijs doeleinden.Lichaamstaal als onderdeel van de communicatiewetenschappen

Download
Body Language, a tool to search intentions
Agnes Mariakaki Thesis_May2016.pdf
Adobe Acrobat document 1.3 MB
Download
Belang van lichaamstaal in de jeugdzorg
Lichaamstaal voor de Jeugdzorg.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB
Download
Body language of a loyalist
4 juli 2017 Research Trineke englisch ve
Adobe Acrobat document 567.3 KB
Download
Sitting positions in a meeting
Jeroen.pdf
Adobe Acrobat document 3.1 MB


Copyright © 2022  - Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland  ®  - All Rights Reserved